Endometriose :

een milieuziekte in de taboesfeer

Inleiding

 

Iedereen weet dat dioxine, een zeer giftige stof, die onder meer door verbrandingsovens wordt uitgestoten, gezondheidsproblemen kan veroorzaken.Endometriose is er ťťn van.Via ons regionaal meldpuntennetwerk milieu en gezondheid hebben we een aantal meldingen van vrouwen met endometriose geregistreerd.

 

Wat is endometriose ?

 

Endometriose, of kortweg endo, is een zeer ingrijpende aandoening die vrouwen (ook jonge vrouwen) in de reproductieve leeftijd kunnen oplopen. Endo betreft meestal goedaardige gezwellen die zich ontwikkelen aan de buitenkant van de baarmoeder.Endo is in 95% van de gevallen oorzaak van pijn en in 41% van de gevallen worden (soms jonge vrouwen) definitief onvruchtbaar.Endo kan ook oorzaak zijn van voortdurend moe zijn, diaree, opgezwollen buik, zware of onregelmatige bloedingen, pijn gedurende of na seks, verlaagd weerstandsmechanisme, zware emotionele belasting en andere problemen.Endo is tot op heden niet te genezen.Wel kunnen de symptomen behandeld worden.De menopauze maakt doorgaans een eind aan de activiteit van lichte tot matige endometriose.

[Terug naar overzicht]

 

Symptomen van endometriose

 

4000 mensen met endometriose hadden de volgende klachten :

 

Pijn

95%

Moe zijn, uitputting en over weinig energie beschikken

87%

Diaree, pijnlijke bewegingen van de ingewanden

83%

Opgezwollen buik

84%

Zware of onregelmatige bloedingen

65%

Pijn gedurende of achter seks

64%

Misselijkheid, tijdelijke buikstoornissen

64%

Duizeligheid, hoofdpijn,

63%

Lage weerstand tegen infecties

43%

Onvruchtbaarheid

41%

[Terug naar overzicht]

 

Mogelijke oorzaken van endometriose

 

In een recente epidemiologische studie verricht door Prof. Donnez van de UCL wordt gewezen op het groot aantal gevallen van endometriose in ons land.Vooral de toename bij jonge vrouwen is opmerkelijk.Bovendien wordt in deze studie een band gelegd tussen deze gezwellen en milieuvervuiling.De meeste vrouwen woonden gedurende een periode van 8 ŗ 10 jaar, tijdens de puberteit en daarna, in de omgeving van verbrandingsovens.Dit wordt ook bevestigd door een studie van "Mayani et al., 1997".Trouwens in 1993 werd reeds door een studie van "Rier et al." aangetoond dat het voorkomen van endometriose bij rhesus apen steeg naargelang deze rhesus apen meer aan dioxine werden blootgesteld.

[Terug naar overzicht]

 

Diagnose

 

De diagnose van endometriose wordt doorgaans slechts na het uitvoeren van een laparoscopie als definitief beschouwd.De endometriosehaarden kunnen vaak door inwendig of uitwendig onderzoek met de hand worden gevoeld en ook de symptomen zullen vaak op het bestaan van endometriose wijzen.

[Terug naar overzicht]

 

Info en morele ondersteuning

 

Volledige informatie over endo is moeilijk verkrijgbaar.Ook begeleiding van endo-patiŽnten is in BelgiŽ onbestaand.Daarom heeft het Vlaams Platform Milieu en Gezondheid een contactforum opgericht voor vrouwen met endo.De werkgroep werkt hiervoor samen met de internationale vereniging voor endometriose.Voor deelname aan dit contactforum of voor info kun je terecht bij het Vlaams Platform Milieu en Gezondheid [Terug naar overzicht]

 

Getuigenissen, ervaringen, suggesties van Vlaamse vrouwen met endometriose

 

Doorheen de jaren heen mochten wij getuigenissen, ervaringen, suggesties, problemen, enz. ontvangen van Vlaamse vrouwen met endometriose. Op volgende link krijg je een overzicht. Namen en mailadressen zijn bij ons bekend. Mocht je willen in contact komen met een lotgenoot, laat het dan weten, wij zenden je vraag dan wel door.

Overzicht getuigenissen, ervaringen, suggesties

 

Websiteadressen

 

 

Meer fotoís en video´s over endo :

 

http://www.uzleuven.be/video/Endometriose

 

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=volglink&url=http://www-medlib.med.utah.edu/WebPath/FEMHTML/FEM114.html&lk_id=409

 

http://www.drcook.com/pics.html

 

De Internationale endometriose organisatie :

 

http://www.endometriosisassn.org/

 

De Nederlandse endometriose organisatie :

www.endometriose.nl

 

Chirurgische aanpak van endometriose :

http://www.uzleuven.be/leuvens-universitair-fertiliteitscentrum/news/11/05/26/chirurgische-aanpak-van-endometriose-werkt

 

Allerlei :

 

http://europe.obgyn.net/nederland/patientenvoorlichting/endometriose.htm

http://www.kuleuven.ac.be/onderzoek/onderzoeksdatabank/onderzoeksgroep/50000642.htm

http://www.femistyle.be/nl/kids/endometriose.shtml

http://www.freya.nl/submenu.php?smnr=28

http://europe.obgyn.net/nederland/patientenvoorlichting/endometriose.htm

http://www.npcf.nl/?id=76&org=28219&letter=e

http://www.synec-doc.be/alt/bempt/diox03.html

http://www.endozone.org
http://members.multimania.nl/endometriose/dagboek.htm
http://www.encyclo.nl/begrip/endometriose

 

 

 

 

 

Vlaams Platform Milieu en Gezondheid

†††††††††† 2000 werkgroep verbrandingsoven Sint-Niklaas 

Terug naar boven

 

www.milieugezondheid.be

 

 

 

 foto vergroten